Bahar Yorgunluğu:

Nisan 5, 2012

İklim değişikliğine bağlı duygu durum değişikliğidir. Kışın bitmesi, havaların ısınması, tabiatta baharın gelmesini hissetmeye başlamamızla vucudumuzda bu geçiş döneminde bitkinlik, yorgunluk, isteksizlik, uykusuzluk ve güçsüzlük gibi belirtiler kendini göstermeye başlar. Bahar aylarına geçişte havadaki elektrik yükü artar. Havadaki elektrik yükü, pozitif ve negatif iyonlarla taşınır.Pozitif iyonlar insanı dinç kılarken, negatif iyonlar kişinin kendisini yorgun hissetmesine neden olurlar.

Bahar aylarında negatif iyon oranı artar. İklim değişikliği dönemlerinde, büyük şehirlerde, hava kirliliği ve elektrik yükünden dolayı bahar yorgunluğu belirtileri daha yogun olarak hissedilir. Bahar aylarının getirdiği rahatlık duygusuna, stres, gerginlik eklenince mevcut olan bir çok rahatsızlık daha fazla hissedilir. Organizma iklimsel değişime uyum sağlamak için adrenalin ve kortizol gibi hormonların salgılanmasını arttırır.

Bahar yorgunluğu aile hayatını, sosyal yaşamı ve özellikle iş yaşamını negatif olarak etkiler. Bahar yorgunluğunun belirtileri 1-2 hafta devam eder. Bu süreyi geçen durumlarda bir hekime başvurup altında yatan sistemik bir hastalık olup olmadığının kontrol edilmesi gereklidir.

Yapılması gerekenler:
Kendini yorgunluğa teslim etmemek,
Canlanmak için motivasyonu sağlamak,
Açık hava faaliyetlerinin arttırmak,
Çok uyumaktan kaçınmak bol su ve vitamin içeren bir beslenme gereklidir.



Pelin Erbil Sitesi içeriğinden izinsiz makale paylaşımı yapılmaması rica olunur.