Son günlerde yataktan çıkmakta zorlanıyor musunuz?Yapılması gereken işleri gözünüzde büyütüyor musunuz? Sokağa çıkmak istemiyor musunuz?
Kişilerin ruh halleri ve duygulanım durumları çevresel olaylardan etkilenerek değişime neden olur. Ruh halini etkileyen çevresel faktörlerin başında hava şartları ve iklimler gelir. Havanın açık-kapalı, yağmurlu, sıcak-soğuk olması kişilerin duygudurumlarını değiştirir.
Kış aylarının kasveti, alçak hava basıncı, gündüzlerin kısalıp gecelerin uzaması adeta insanda kış uykusu süreciyle paralellik gösteren bir ruh hali yaratır. Mevsimin değişmesiyle pek çok kişi melankolik bir ruh haline eğilim göstermeye başlar, psikolojik olduğu kadar fizyolojik dengede bu dönemde alt üst olur. Sonbaharda başlayan ve ilkbahara kadar devam eden kış depresyonu karanlık, soğuk hava ve açık hava aktivitelerinin azalmasıyla doğru orantılı olarak gelişir. Dışarıdan gelen motivasyonların etkisini yitirmesiyle, kişi kendi kabuğuna çekilme eğilimi gösterir. Depresyon eğiliminin arttığı kış mevsiminde çalışmak, işe veya okula gitmek oldukça yorucu olabilir, hatta zaman zaman katlanılmaz bir hal alabilir. Bu isteksizliğin doğurduğu stres ve kendini zorlamanın etkisi depresyona yol açar. (daha&helliip;)