Panik Atak

Aralık 21, 2011

Yaygın anksiyete bozukluklarından olan panik atak, nedensiz bir sorun veya korkudan dolayı yaşanmaz.  Panik atak durumunda ortaya çıkan bilinmedik bir sebepten yani bilinçaltındaki bir olayla birleşerek ortaya çıkar.

Atak geçiren kişilerde korku, çarpıntı, nefes alamama,heyecan, terleme, uyuşma ve kasılma ilk görülen belirtilerdir. Panik atak krizleri ilk başta hafif başlar, fakat hızlandığında kişinin nefes alamayacak hale gelmesine kadar uzayabilir.. Beklenmedik bir anda gerçekleşen bu ataklar süre olarak kişiden kişiye değişiklik göstermekte olup, 10-30 dakika arasında sürebilir.
 

PANİK ATAK BELİRTİLERİ
• Çarpıntı, kalp atışlarının artması, göğüste basınç
• Terleme veya üşüme
• Titreme, salsılma
• Boğulma ve nefes alamama hali
• Derin nefes alma ihtiyacı, havanın yetersizliği
• Göğüste daralma, sıkışma, ağrı hissetme
• Bulantı, karında ağrı, şişkinlik, gaz oluşması, geğirti
• Baş dönmesi, sersemlik hissi, sendelemek yada bayılacakmış gibi olma hali
• Çevrenin gerçek olmadığını hissetme. Panik yaşandığında olayların bir sis perdesi gerisinde algılanması ve cisimlerin küçülüp bulanıklaşması
• Kendine yabancılaşma, algılama güçlüğü
• Kontrolü kaybedeceği korkusu
• Ölüm korkusu
• Ellerde, kollarda, bacaklarda, başta ve vücudun bir çok yerinde uyuşmalar, yanma ve karıncalanma hissi
Bu belirtilerden yarısının yaşanması durumunda, panik atak ihtimalinden şüphelenebilirsiniz.
Bazı kişiler kendilerini toplumda ifade etmekten çekinirler. Sürekli baskı altında yaşayanlar, içine kapanık, sorunlarını kimseyle paylaşmayan, asosyal kişilik yapısına sahip kişilerde daha sık panik atak belirtileri görülebilir. İnsanın kendi dürtülerini baskılaması yanlıştır. Öfkesini, üzüntüsünü, cinselliğini dışa vurması gerekmektedir. Bunların baskılanması yada başkaları tarafından engellenmesi panik bozukluğa neden olur.
Yapılan çalışmalar, toplum içerisinde panik atağın 1/3 oranında görüldüğünü gösterir. Yine yapılan çalışmalar panik atağın 20-45 yaş arasındaki kadınlarda daha sık görüldüğünü göstermektedir.
Genetik özelliklerde panik atağın çıkmasında rol oynar. Panik atak hastaları kişilik özellikleri olarak titiz, gergin, kolay kaygılanan kişilerdir.
Bazı uyarıcı maddelerde tek kullanımda bile panik atağa neden olabilir. Bunların denenmesi sırasında ve/veya sonrasında hastalar panik atak belirtileri yaşayabilirler. Duyarlı kişilerde
alkolün tek kullanımıda panik atağa neden olabilir.
Sosyal fobide hem kendi başına sık karşılaşılan bir rahatsızlık olup, hem de panik atağa neden olabilir. Toplum içinde konuşamama, ellerde titreme, yiyip içememe de sosyal fobi
belirtisidir ve bazı anlarda panik atak boyutunda belirtilerle ortaya çıkabilir. Aslında, panik atak rahatsızlığına sahip kişilerin geliştirdiği fobiler, gerçek nesnelere veya olaylara karşı duyulan korkudan değil, yeni bir nöbet geçirmekten duyulan korkudan dolayı olur.
Bu gibi durumlarda, kişiler belirli nesneler veya olaylardan, diğer bir nöbeti tetikleyecekleri korkusuyla uzak durmaya çalışırlar.
Panik atak nöbetlerinin ana belirticisi, daha sonradan gelecek nöbetlerden korkmaktır. Eğer 4 defadan fazla panik atak belirtileri gösteren tabloyu yaşadıysanız ve yeni nöbetlerin geleceğinden korku duyuyorsanız uzman bir kişiye gitmeniz gerekmektedir.

 



Pelin Erbil Sitesi içeriğinden izinsiz makale paylaşımı yapılmaması rica olunur.